Her er de bedste podcasts til at følge verdens gang

Foråret er endelig ankommet i fuldt flor og dermed er det – i hvert fald i min verden – igen tid til lange gåture i den københavnske natur med dertilhørende podcast-lytning. Som ovenfor, hvor der er forårsmagi på Fælleden. 

Jeg har i mange år beskæftiget mig med udenrigspolitik. Både gennem mit arbejde og privat. Verdens gang er ofte lettere deprimerende, men altid vanvittigt spændende. Men nogle gange er det lidt svært at holde overblik. Derfor har jeg samlet en liste af podcast-anbefalinger, hvis man gerne vil følge med i, hvordan det står til med vores verden.

Global News Podcast fra BBC World Service

Min faste morgenlytning. En lille halv time med de seneste nyheder fra verden. Ikke så meget forklaring nødvendig. Det er som en halv times radioavis med fokus på det internationale.

The Daily fra New York Times

Hvor min morgenlytning giver overblik fra tidlig stund, så lander den her omkring kl. 12 dansk tid og er både nyhed og baggrund i en halv times velfortalt sammendrag af de vigtigste historier fra nok verdens bedste avis. Hvis jeg kun måtte tage en enkelt nyhedspodcast med til en øde ø, ville det klart være denne.

BBC’s From Our Own Correspondent

Anekdoterne bag historierne fra BBC’s flåde af korrespondenter og stringere rundt omkring i verden. Altid velfortalt og de levende fortalte fortællinger giver et helt andet blik på de samfund, som nyhedshistorierne kommer fra. Jeg lærer ofte meget mere om verden af denne end de mere nyhedsbetonede podcasts.

The Foreign Desk fra Monocle

Tematiske udsendelser af en halv times varighed – kombineret med små fem-minutters ’explainers’, der forklarer hvorfor det lige er, at sådan og sådan er sådan og sådan. Som en nylig, der kort forklarer, hvorfor Bolivia vil have verdens største flag eller en anden, der giver et indblik i, hvorfor Angola og Portugal er oppe og toppes igen. Monocle er desuden god til at se ud over USA, hvilket er rart.

New Yorker Radio Hour

Jeg nåede lige at opdage Global Politico, da Susan Glasser fluks annoncerede, at hun skifter til New Yorker, og podcasten derfor var lagt i graven. Men der findes værre selskab at genopstå i. Jeg er stor fan af printmagasinet New Yorker, og deres podcast er mindst lige så fantastisk.

Africa Today fra BBC World Service

Det afrikanske kontinent er groft underdækket i alle de andre podcasts – og vestlige medier generelt, så jeg er lykkelig for BBC’s daglige sammendrag af de vigtigste nyheder fra hele kontinentet. Lyt, lyt, lyt. Der sker simpelthen så mange spændende ting i det afrikanske.

The World Next Week fra Council of Foreign Relations

Titlen siger jo ret meget sig selv. Hvad sker der på den internationale bane i ugen, der kommer. Podcasten lander om torsdagen og giver et fint rids af, hvad der er på programmet. En rigtig god måde at være lidt foran nyhedsstrømmen. Economist har en lignende podcast, men den er blevet en smule for tematisk til min smag snarere end overbliksskabende. Så jeg vil klart anbefale The World Next Week, hvis man ikke har tiden til begge.

Verden ifølge Gram på P1

Jeg har været så heldig, at jeg har arbejdet sammen med Steffen Gram. Det var en kæmpe fornøjelse. Steffen er nok en af dem, der ved mest om verden i det danske. Samtidig er han god til at sætte fokus på interessante emner, vælge relevante og vidende gæster og stille de rette spørgsmål. Kæmpe anbefaling herfra.

Kinasnak på Radio24Syv

Endnu et program, der er obligatorisk lytning i mit podcastbibliotek. Lene Winther er en vanvittig dygtig radiovært, der giver et godt indblik i alt kinesisk – endnu et land, der er groft underdækket, selvom Lene og DR’s Philip Khokhar gør sit for at ændre på det. Og ja, full disclosure, jeg er private venner med begge. Men det er nu ikke derfor, jeg sender roser afsted, de udfører begge vigtigt og godt arbejde. Kinasnak er et fantastisk program, der altid gør mig klogere.

The E.R. fra Foreign Policy

Det er en forkortelse for Editors Roundtable, hvor bidragydere til Foreign Policy – endnu et glimrende magasin – diskuterer aktuelle emner. Der er ofte meget fokus på USA og den lidt større geopolitik.

Today, Explained fra Vox

Endnu en podcast, der just er blevet tilføjet til min liste. Afsnit på små halve timer, der går bagom en af dagens større – primært amerikanske – nyheder og forklarer, hvad det hele egentlig handler om. Hvad sker der egentlig i en handelskrig mellem USA og Kina? Hvem er John Bolten egentlig og hvad betyder det at have en høg som Trumps nærmeste rådgiver? Eller hvad er egentlig op og ned i krigen i Syrien? Hvis man allerede er godt inde i emnerne, bliver det hurtigt en smule for pædagogisk, men så er det heldigvis nemt at slette udsendelsen og hoppe videre til den næste i køen.

Det var mine umiddelbare anbefalinger. Kom endelig med andre gode bud på, hvad bør jeg tilføje på min udenrigspolitiske lytteliste til foråret og sommerens gåture.

Opdatering den 13/4: 

Der er kommet flere gode anbefalinger, efter at jeg skrev denne liste. Jeg siger kæmpe tak for anbefalingerne, de kommer her:

Claus Kragh har anbefalet Parlamentet med Thomas Lauritzen og Rikke Albrechtsen fra Altinget. Jeg har nået at lytte et enkelt afsnit, og den kommer fremover til at have en fast plads på min lytteliste.

Helle Malmvig har sat Verdenspressen med Mette Vibe Utzon på P1 på listen. Den havde jeg egentlig på radaren, men er lidt bagud med lytningen efter vintervejret og manglende gåture. Den kommer selvfølgelig også på.

Jesper Skjønnemand har anbefalet to amerikanske podcasts, som han beskriver som perfekte, hvis man gerne vil følge med i verdens (under)gang. Det er Trumpcast fra Slate og Pod Save the World fra Crooked Media. De kommer også med på næste tur – den skal vist efterhånden være af en vis længde.

God lytning og gode gåture alle sammen.

Skriv et svar