Læselisten med de bedste, danske litteraturklassikere

For nylig rejste jeg på ferie til Portugal og Spanien. Efter endt weekend i Lissabon tog jeg toget – med indlagte stop – tværs over Den Iberiske Halvø mod venindes hjem i Barcelona. Med det smukke landskab som bagtæppe havde jeg følgeskab af Per Sidenius’ livshistorie. Nærmere bestemt Henrik Pontoppidans mesterværk Lykke-Per. Den har stået på min bogreol i omkring 15 år, men af en eller anden årsag var det først nu, jeg fik taget den ned og støvet den af. Det er en af de bedste beslutninger, jeg længe har taget. For wow. Bare wow. Magen til litterær kraftpræstation, har jeg sjældent (måske aldrig) oplevet.

Men det fik mig også til at tænke over, hvad jeg ellers er gået glip af af eminent dansk litteratur. Nu er jeg heldigvis begavet med særdeles kloge og kyndige venner og bekendte, så jeg forklarede situationen med Lykke-Per og min spekuleren på, hvad jeg ellers er gået glip af, på facebook og spurgte så: “Hvad er den bedste, danske bog, du har læst?”

En af de ting, jeg er gladest for ved lige facebook som socialt medie er netop muligheden for at bede om anbefalinger. Dem deler folk utrolig beredvilligt. Jeg fik da også meget hurtigt en alenlang læseliste. For nøj hvor er jeg gået glip af meget. Ud af de 38 anbefalede bøger, jeg har kun læst fem.

Tak til alle jer, der anbefalede. Nu skal jeg have gang i antikvariat.net (en af mine mest benyttede hjemmesider – kæmpe anbefaling herfra) og så er sommerlæsningen sikret i år.

Her er den samlede læseliste som anbefalet af mine venner og bekendte:

Herman Bang: Ved vejen, Stuk, Sommerglæder, Tine og Ludvigsbakke

Knuth Becker: Uroligt forår

Kasper Colling Nielsen: Det europæiske forår og Mount København

Tove Ditlevsen: Gift

Karl Adolph Gjellerup: Møllen

Martin A. Hansen: Løgneren

Thorkild Hansen: Jens Munk, Det lykkelige Arabien og Slavernes øer

Agnes Henningsen: Let gang på jorden

William Heinesen: De fortabte spillemænd

Hanne-Vibeke Holst: Knud den store

Peter Høeg: De måske egnede

Peter Højrup: Island

J.P. Jacobsen: Fru Marie Grubbe og Niels Lyhne

Jørgen-Franz Jacobsen: Barbara

Johannes V. Jensen: Kongens Fald

Thit Jensen: Drotten og Gerd

Hans Kirk: Daglejerne og Fiskerne

Tom Kristensen: Hærværk

Sven-Åge Madsen: Tugt og utugt i mellemtiden

Jacob Paludan: Fuglene omkring fyret og Jørgen Stein

Henrik Pontoppidan: De dødes rige og Det forjættede land

Hans Scherfig: Den forsvundne fuldmægtig og Idealister

Knud Sønderby: To mennesker mødes

Tage Voss: O Isolde

Gustav Wied: Fædrene æde druer

Skriv et svar